0
Komen

kek TIRAMISU~

Views

hai semua....
fuhh... baru2 ne aryn ada makan kek tiramisu...nyam3~
sedap sangat tau...
macam manaa erk nak explain apa rasanya???
ahhh... senang2 korang rasa laa sendiri yea...
dah lama aryn mencari-cari kek ne..
asal jumpa jew kedai kek, mesti aryn terjenguk kepala nak spy ada ke tak kek TIRAMISU ne...
hahaha~
aryn dah lama sangat tak makan kek ne....



pada suatu hari... macam dalam buku cerita dongeng pula.. hehe~
ayah aryn ada laa ajak keluar makan...


kami sekeluarga pun pergi laa ke sebuah restauran konvoi naik motor..
tup..tup..tup..
aryn ternampak laa kelibat sebuah kedai kek berdekatan dengan restauran tu...
mula laa terbayang kek tiramisu yang aryn idamkan...
lepas jew order makanan, aryn dengan kakak pun berjalan kaki menuju ke arah kedai kek tu...
hajat kami nak mencari kek tiramisu, kegemaran aryn dan juga kek cheese, kegemaran kakak aryn..
nasib baik laa ada kek tu...
nyam3~
aryn pun beli 2 kek tiramisu...
kakak aryn memilih kek kegemarannya, CHEESE CAKE...



hari ne aryn nak share laa dekat korang macam mana nak buat kek TIRAMISU ne...
aryn tak pernah cuba buat pun kek ne...
resipi ne aryn share daripada:



apa bahan2 yang diperlukan???

  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

 macam mana nak masak???
ikut step ne yea...

  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 2 bahagian
  5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
  6. then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
  7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya.
  10. p.s yg kek bulat kicik tue, kite guna mould donat. Letak kek dulu, pastu letak krim. Biar dlm peti kejap sebelum keluarkan mould.:


SELAMAT MENCUBA YEA??? ENJOY UR CAKE! ~<3~

0 peoples wanna know my story:

Post a Comment

salam semua...
leave ur comment here k.... ^_^